Lavrov: Vojna potrvá, kým sa Západ nevzdá myšlienky poraziť Rusko

12.07.2023 Celý región

Jakarta 12. júla (TASR) - Vojna na Ukrajine sa neskončí, kým sa Západ nevzdá myšlienky poraziť Rusko a plánov na udržanie dominancie. Povedal to v stredu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"(Konflikt) bude trvať, kým sa Západ nevzdá plánov na udržanie svojej dominancie a posadnutosti strategicky poraziť Rusko," vyhlásil Lavrov v Jakarte pre indonézske médiá.

Dodal, že zatiaľ nie sú náznaky zmeny takéhoto postoja. "Pozorujeme, ako Amerika a jej komplici neustáli strkajú Ukrajine zbrane a tlačia (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského, aby pokračoval v boji," citovala Lavrova AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude v stredu účastníkom rokovania novovzniknutej Rady NATO-Ukrajina, ktorá zasadne počas summitu Aliancie v litovskom Vilniuse.

Lavrov je v Jakarte jedným z účastníkov summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). V piatok 14. júla sa má spolu s ďalšími ministrami z týchto krajín stretnúť s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Šéf ruskej diplomacie vyzdvihol podľa svojich slov nezávislú zahraničnú politiku Indonézie v spojitosti s konfliktom na Ukrajine. Indonézsky prezident Joko Widodo bol prvý líder z Ázie, ktorý po začiatku invázie navštívil Kyjev i Moskvu, pripomína AFP.
 

Vyberte región

mark